erfgoedobject

Arbeiderscité

bouwkundig element
ID
27745
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27745

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Arbeidershuizen
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Rij van 30 bakstenen arbeiderswoningen in seriebouw met spiegelbeeldschema en voortuintje, opgericht in 1924 door Henrist en Dupuis, eigenaars van de gelijknamige katoenspinnerij aan het begin van de Oudstrijdersstraat. Enkelhuizen van twee traveeën en anderhalve bouwlagen onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat). Twee middelste huizen (nummers 202-204) en de eerste en laatste twee telkens gekoppeld onder een puntgevel; overige huizen met gekoppelde puntvormige dakvensters boven de bredere venstertravee. Deurtravee met zijvenstertje, keldergatluik en haast vierkant bovenvenster in muurvlak met uitspringende baksteenlijsten. Dakoverstekken met houten afwerking. Homogeen uitzicht thans sterk verstoord door aanpassing van muuropeningen en nieuwe gevelbekledingen. Nog enkele originele bovenvenstertjes met kleine roedeverdeling. Zijgevel van nummer 250 aan Robert De Preesterstraat met rechthoekige hardstenen gevelsteen voorzien van opschrift: "Robert De Preester/ straat/ Weerstander Groep G/ Opgehangen door de Duitschers/ te Schaarbeek op 25 - 2 - 1943"; rechts daarvan beglaasd mijterboogvormig gevelkapelletje in houten omlijsting met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje.

Aan de achtertuinen palen de achtertuinen van een tweede reeks arbeidershuizen van een heel eenvoudig type met twee bouwlagen opgericht in 1930 aan de Robert De Preesterstraat.

  • VAN LAETHEM P. - BONTE M., Zo was Nederename, Oudenaarde, 1980, p. 13.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Tack, Anja, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Arbeiderscité [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27745 (Geraadpleegd op )