Katoenspinnerij Maison Henrist et Dupuis

Beschrijving

Voormalige katoenspinnerij zogenaamd "Maison Henrist et Dupuis" opgericht in 1911. In 1970 overgenomen door Filatures Nouvelles Orleans, vanaf 1972 eigendom van Union Cotonnière en zogenaamd "UCO Henrist". Sinds 1989 confectiebedrijf N.V. De Ruyck Paul. Deze laatste liet het grootste gedeelte van de vroegere katoenspinnerij slopen namelijk eigenlijke spinnerij en achter aansluitend magazijn evenals de fabrieksschouw en directeurswoning.

Aan de straat palende vroegere kaarderij van twaalf traveeën onder zes raekemdaken (nok parallel aan de straat) met oorspronkelijke dubbele beglazing en onderdak van refractaire steen. Blinde bakstenen straatgevel geleed door lisenen. Dakconstructie geschraagd door ijzeren I-liggers op ijzeren zuilen met kapiteel. Toegang via aanpalende constructie van twee bouwlagen en twee traveeën diep onder plat dak. Voorgevel op de binnenplaats: bakstenen lijstgevel van zes traveeën geleed door rechthoekige spaarvelden en boven de daklijst verhoogde lisenen. Overwegend blinde steekboogvensters. Aangepaste begane grond.

Zijdelings op het fabrieksterrein ingeplante vroegere conciërgewoning en burelen uit het eerste en tweede kwart van de 20ste eeuw van één bouwlaag onder pannen mansardedak.

Achter aansluitende voormalige opslagplaats voor grondstoffen.

• VAN LAETHEM P. - BONTE M., Zo was Nederename, Oudenaarde, 1980, p. 11, 19.