erfgoedobject

Pastorie Sint-Vedastusparochie

bouwkundig element
ID
27756
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27756

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Pastorie met voortuintje en achterliggende ommuurde diepe tuin, gelegen tegenover de zuidkant van de Sint-Vedastuskerk. Volgens archiefstukken na aankoop van grond in 1845 nieuw gebouwde pastorie, opgericht in 1846-1847 door bouwkundige J.B. Vergeylen (Wetteren) met kleine aanhorigheden (remise en paardenstal ?) aan weerszij van de voortuin. Hersteld in 1886 en in hetzelfde jaar toevoeging van intussen verdwenen serre tegen de rechter zijgevel. Interieur en exterieur vernieuwd in 1894-95. Herstellingswerken in 1937 en begin van de jaren 1960.

Deels onderkelderd dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder steil schilddak (pannen), midden voorzien van klokkenstoeltje met achtzijdig zinken dak bekroond door bol met kruisje. Houten dakkapel met driehoekig fronton boven de centrale deurtravee Bepleisterde en licht roze geschilderde lijstgevel op grijsgeschilderde plint en dito vlakke omlijsting rond de voordeur. Eenvoudig omlopend witgeschilderd hoofdgestel. Rechthoekige muuropeningen. Lage keldervensters in hardstenen omlijsting en benedenvensters met hardstenen lekdrempels, bovenvensters op kordonlijst. Beraapte achtergevel met gewitte vlakke omlijstingen rond de muuropeningen. Vergrote benedenvensters en bovenvensters met persiennes. Gemoderniseerde haakse zijdelingse aanbouwen van voortuin, rechts huidige garage, links vroeger met bewaarschool opgericht in 1897, hersteld in 1937 tot parochiaal lokaal en bibliotheek en aangepast in het derde kwart van de 20ste eeuw, heden parochiezaal zogenaamd Sint-Vaast.

19de-eeuws tuinpaviljoen in de rechter achterhoek van de tuin gedeeltelijk gevormd door de omheiningsmuur en voorheen met uitzicht op oude, heden gedempte Scheldebocht. Deels beraapt bakstenen paviljoen van twee bouwlagen op onregelmatige plattegrond en heden met plat dak. Bovenverdieping met keperboogvormige vensters en deur voorafgegaan door deels omsloten terrasje.

  • Pastorie Nederename, Archiefbundel pastorie en Liber memorialis.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Tack, Anja, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Pastorie Sint-Vedastusparochie [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27756 (Geraadpleegd op )