erfgoedobject

Klooster Zusters Sint-Vincentius a Paulo en bijhorende school van het katholiek basisonderwijs

bouwkundig element
ID: 27757   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27757

Juridische gevolgen

Beschrijving

Klooster van de zusters van Sint-Vincentius a Paulo van Oostakker en bijhorende school van het katholiek basisonderwijs. Voormalig boerenburgerhuis in 1901 in gebruik genomen als klooster en aanvankelijk tevens als school. Zijdelings aan de straat palend hoog dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen) uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Gewitte bakstenen voor- en achtergevel afgelijnd door getrapte daklijst. Licht getoogde muuropeningen op benedenverdieping met luiken en rondbogige bovenvensters, met hardstenen lekdrempels. In 1964 aangepaste straatpuntgevel met nieuw bakstenen parement en gelijktijdig vergrote lage aanbouw aan de straat .

Haaks achter aansluitend schoolgebouw (parallel aan de straat), resultaat van verschillende bouwcampagnes. Links van de achtergevel van het kloosterhuis, gewitte bakstenen puntgevel van de eerst aangebouwde klassen. Drie ruime vensters onder I-latei. Beglaasde rondboognis met Onze-Lieve-Vrouwebeeld en twee oculi in de puntgeveltop met uitgesneden overstekende houten dakrand.

Achter speelplaats (vroegere boomgaard), typisch bakstenen schoolgebouw uit de eerste helft van de 20ste eeuw van elf traveeën en middendeel van twee bouwlagen. Lijstgevels geritmeerd door lisenen en grote vensters met roedeverdeling en I-lateien.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Tack, Anja, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1996


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Klooster Zusters Sint-Vincentius a Paulo en bijhorende school van het katholiek basisonderwijs [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27757 (Geraadpleegd op 07-06-2020)