Hof Ketele

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof Ketele

Beschrijving

Zogenaamd "Hof Ketele", grote gesloten hoeve rond vierkant gekasseid erf uit de eerste helft van de 18de eeuw en wellicht aangepast in 1819 (zie plaat boven toegangspoort). Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken.

Ten zuiden, hoge dwarsschuur (nok loodrecht op de straat) met segmentbogige toegangspoort waarboven arduinen plaat met ingegrift Kruis en Christusfiguur en "Gedaen door My. Emmanuel Josephus Ketele in het jaar 1819". Sporen van twee vroegere dito poorten, één rechthoekige poort in straatgevel. Linker gevel met vlechtingen en twee licht getoogde vensters met waterlijst.

Ten noorden, langgerekte boerenwoning van tien traveeën en één bouwlaag (nok loodrecht op de straat); klokkentorentje, klok naar verluidt met zelfde inscriptie als plaat. Voorheen beraapte en heden gewitte gevel; licht getoogde beluikte vensters en rechthoekige deur in vlakke omlijsting met rondbogig bovenlicht met gietijzeren versiering waarboven bloemenslinger. Ten westen, lager aanbouwsel met tandlijst, gedeeltelijk beraapte gevel en licht getoogde muuropeningen; beluikte vensters.

Interieur: sober versierde moerbalk, bewaarde deuren, eiken muurkastje en brede Vlaamse haard.

Ten westen, stallen in dwarsschuur (nok parallel aan de straat) met licht getoogde muuropeningen, beluikte vensters en ten zuiden, rechthoekige veldpoortopening.

Ten oosten, stalvleugel (nok parallel aan de straat) met rechthoekige en segmentbogige (veld)poorten.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja