Pastorie en zondagsschool

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Oudenaarde
Deelgemeente Volkegem
Straat De La Kethulleplein
Locatie De La Kethulleplein 4, Oudenaarde (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Oudenaarde (adrescontroles: 01-02-2008 - 01-02-2008).
  • Inventarisatie Oudenaarde (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie en zondagsschool

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Parochiekerk Sint-Martinus met omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 03-07-1981.

Beschrijving

Pastorie, ingeplant ten zuidwesten van de kerk, met voortuintje en diepe, zijdelings aan de zuidkant van het kerkhof grenzende achtertuin. Volgens archiefstukken circa 1774 nieuw opgerichte pastorie, in 1841 vernieuwd en verhoogd met een bovenverdieping. Hersteld in 1906 door architect A. Eggermont. Dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen), met aangepaste XVIII B-benedenverdieping. Volgens oude prentbriefkaarten voorheen met zwarte gevelberaping en contrasterende gewitte omlijstingen rond de muuropeningen. Heden witgeschilderde bepleisterde lijstgevel met puilijst en geprofileerde omlijstingen rond de rechthoekige muuropeningen. Vensters met hardstenen lekdrempel en vernieuwd houtwerk. Pseudo-venster links naast de deur. Plint met recent bakstenen parement. Beraapte rechter zijpuntgevel met halfrond zoldervenster. Gewitte achtergevel met segmentboogvormige benedenvensters, rechthoekige achterdeur en bovenvensters. Tonvormig overwelfde kelder onder noordoosthoek met keldervenster in achtergevel.

Links aangebouwde voormalige zondagsschool. Onderkelderd gewit bakstenen gebouwtje van één verdieping onder zadeldak (pannen). Bouwjaar 1902 op gevelsteen boven in centrale deurtravee van smalle lijstgevel. Lage getoogde voordeur met steektrap tussen keldergaten en onder spitsboogvormige gevelnis met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje. Hoge spitsboogvensters met roedeverdeling, in voorgevel met uitspringende bakstenen omlijsting.

  • Rijksarchief Ronse, Abdij van Ename, nr. 1001.
  • Pastorie Volkegem, Liber memorialis.

Bron: Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Tack, Anja & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1996

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van De La Kethulleplein

De La Kethulleplein (Oudenaarde)

maakt deel uit van Dorpskern Ename met archeologische site en Bos t’Ename

Ename, Mater, Oudenaarde, Welden (Oudenaarde)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.