erfgoedobject

Water- en uitkijktoren

bouwkundig element
ID: 2778   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/2778

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Water- en uitkijktoren
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Water- en uitkijktoren, gelegen op een hoogte van 46 meter, te midden van het Hoogbergbos op de "Heistse berg", zie gemeente-inleiding.

Het Hoogbergbos was voor de Franse Revolutie de warande van de voogdij van Heist, ter plaatse van het huidige annonciadenklooster. Tot 1886 eigendom van de hertogen d'Ursel; toen verkocht aan de Heistse notaris Caluwaert; tot op heden in het bezit van dezelfde familie; een mooie beuken- en kastanjedreef liep eertijds van de voogdij doorheen het Hoogbergbos; deze zogenaamde "middendreef" verdween tijdens de Eerste Wereldoorlog. In 1956 verkocht de familie Caluwaert een stuk grond aan de Antwerpse waterwinningsmaatschappij P.I.D.P.A. voor de oprichting van een watertoren van 32 meter hoogte; deze werd ingehuldigd op 2 mei 1959, de uitkijkgaanderij op 71,6 meter hoogte werd in 1966 in gebruik genomen.

Ronde bakstenen toren op natuurstenen plint onder kegelvormige spits; rechthoekige muuropeningen met arduinen lekdrempels. Koperen zwaan naar ontwerp van de kunstsmid A. Vereecke (Heist-op-den-Berg, 1883-1958).

  • Het Hoogbergbos en de uitkijktoren, folder V.V.V. Heist-op-den-Berg.

Bron     : Kennes H. & Steyaert R. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kantons Duffel - Heist-op-den-Berg, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 1997


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Water- en uitkijktoren [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/2778 (Geraadpleegd op 27-01-2020)