Water- en uitkijktoren, gelegen op een hoogte van 46 meter, te midden van het Hoogbergbos op de "Heistse berg", zie gemeente-inleiding.
Het Hoogbergbos was voor de Franse Revolutie de warande van de voogdij van Heist, ter plaatse van het huidige annonciadenklooster. Tot 1886 eigendom van de hertogen d'Ursel; toen verkocht aan de Heistse notaris Caluwaert; tot op heden in het bezit van dezelfde familie; een mooie beuken- en kastanjedreef liep eertijds van de voogdij doorheen het Hoogbergbos; deze zogenaamde "middendreef" verdween tijdens de Eerste Wereldoorlog. In 1956 verkocht de familie Caluwaert een stuk grond aan de Antwerpse waterwinningsmaatschappij P.I.D.P.A. voor de oprichting van een watertoren van 32 meter hoogte; deze werd ingehuldigd op 2 mei 1959, de uitkijkgaanderij op 71,6 meter hoogte werd in 1966 in gebruik genomen.
Ronde bakstenen toren op natuurstenen plint onder kegelvormige spits; rechthoekige muuropeningen met arduinen lekdrempels. Koperen zwaan naar ontwerp van de kunstsmid A. Vereecke (Heist-op-den-Berg, 1883-1958).
Het Hoogbergbos en de uitkijktoren, folder V.V.V. Heist-op-den-Berg.
Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kantons Duffel - Heist-op-den-Berg, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n4, Brussel - Turnhout. Auteurs: Kennes, Hilde Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)