Villa Maria

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Maria

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

Beschrijving

Voormalig buitenverblijf, vroeger zogenaamde "Villa Maria" naar de echtgenote van de bouwheer, brouwer M. Naus uit Oudenaarde. Opgericht op de meest verheven plek van de heuvelrug aan de straat met bijhorende beboomde tuin. Gecementeerde onderkelderde villa van twee bouwlagen op rechthoekige plattegrond, onder overstekend zadeldak (pannen), van circa 1910. Bouwtrant oorspronkelijk door het vele decoratieve houtwerk aanleunend bij de "cottage" villabouw van circa 1900 aan de kust. Voorgevel met licht uitspringend risaliet van drie traveeën eindigend op dominante hoge puntgevel; dakoverstek voorheen versierd door geajoureerde windveren op schoren. Hoge deurvensters van begane grond en bovenverdieping voorheen met gevelbreed terras en houten balkon voorzien van houten leuningen (verdwenen). Lijstgevels eindigend op decoratieve rij houten schoren. Voordeur in linkerzijgevel. Druivenserre tegen rechterzijgevel gesloopt.

• DESMIJTERE G.-DE SMET A.-MARTENS L.-LAMON L., Huis de Lalaing in Oudenaarde, Een patriciërswoning aan de Scheldekaai, Stenen mysteries in de Vlaamse Ardennen, Ronse, 1989, p. 67-70.
  • VELGHE C. - DE VOS A., Volkegem in oude prentkaarten foto's en doodsbeeldekens (?), Oudenaarde, 1978, p. 20.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja