Hoeve en herberg De gaaipers

Beschrijving

Haaks ingeplant dorpshuis met omhaagde voortuin en toegangshek tussen gewitte gemetste vierkante hekpijlers, sluit visueel de noordwesthoek van het De La Kethulleplein af. Voormalige hoeve en herberg naar verluidt zogenaamd "De gaaipers". Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat), voorheen boerenhuis van anderhalve bouwlaag verhoogd tot twee bouwlagen en aangepast in begin 20ste eeuw. Naar het zuiden georiënteerde voorgevel. Verzorgde, gewitte bepleisterde lijstgevel horizontaal geleed door lijsten en hardstenen cordons. Verankerde benedenverdieping in afgevlakte imitatiebossage. Licht steekboogvormige muuropeningen met verschillende omlijstingen per verdieping. Halve cirkels op de borstwering waarschijnlijk refererend aan de vroegere lunetten van de halve verdieping.

Twee parallelle tonvormig overwelfde kelders onder de twee linker traveeën, wellicht rest van oudere kern.

Rechts aansluitende L-vormige lagere vroegere bedrijfsvleugel, heden deels ingelijfd bij de woning en deels aangepast tot garage. Bewaarde bakoven onder lessenaarsdak tegen de zijgevel van de haakse vleugel.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja