Semigesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semigesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semi-gesloten hoeve

Beschrijving

Achterin gelegen en voorheen omgrachte, verzorgde grote bakstenen hoeve van het semigesloten type met deels gekasseid erf, bereikbaar via een lange verharde rechte toegangsweg en nog steeds omringd door een weids areaal landbouwgronden. Naar verluidt bewaard grondplan van de hoeve van 1792. In oorsprong echter oudere site met walgrachten gezien de geïsoleerde ligging ervan op de rand van de kouter en het alluvium van de Molenbeek evenals gezien het type van deze meerledige site met walgrachten. Walgrachten sinds de jaren 1980 volledig gedempt.

Ten noordwesten, 18de-eeuws boerenwoning van zeven traveeën onder licht geknikt zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), vroeger met strobedekking; één aandak met vlechtingen. Twee puntvormige dakkapellen aan de straatzijde recent toegevoegd bij renovatiewerken. Voorts vrijwel dezelfde straat- en erfgevel voorzien van hoge steekboogvensters en rechthoekige deur, onder een bepleisterd entablement met hanggoot. Herstelde steenput (vroeger overdekt) vóór de woning.

Ten noordoosten, aan het woonhuis palende vleugel met paardenstallen en brede korfboogvormige toegangspoort met zandstenen hoekstenen.

Drie bakstenen bedrijfsvleugels voornamelijk met stallen, grotendeels uit de 19de eeuw, met erfgevels afgelijnd door baksteenlijsten; zuidwestvleugel onder schilddak met klimmend zolderlaadvenster; zuidoostvleugel met zadeldak; dwarsschuur en aardappelkelder in hogere noordoostvleugel, laatstgenoemde gereconstrueerd circa 1940 na stormschade. Vroegere mestvaalt vóór schuur opgevuld en gekasseid.

Afzonderlijk bakhuis van het tweedelige type vóór de hoeve. Vermoedelijk 18de-eeuwse bakstenen constructie onder zadeldaken (pannen, nok loodrecht op de straat); drie traveeën tussen aandaken met vlechtingen en tuitwerk. Voortuitgevel tegenover boerenhuis met centrale lage steekboogdeur en hoog zolderluik onder vier vierkante luchtgaten.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja