Gemeenteschool en onderwijzerswoning

Beschrijving

Oorspronkelijk gemeenteschool en rechts daarvan bijhorende voormalige onderwijzerswoning, heden jeugdvereniginglokalen.

Nummer 6. L-vormig schoolgebouw achter door bakstenen muur omsloten speelplaats. Grootste vleugel parallel met de straat met twee klaslokalen opgericht in 1872 ter vervanging van een kleiner gemeenteschooltje. Eenvoudig langgerekt bakstenen gebouw van zeven traveeën onder pannen zadeldak. Voorgevel met ruime rechthoekige vensters, voorheen getoogd in toegevoegde gewitte bepleisterde omlijstingen onder ijzeren I-balk lateien; getoogde deuren. Links, haaks achter bijgevoegd klaslokaal (waarschijnlijk in het eerste kwart van de 20ste eeuw).

Nummer 2. Voormalige onderwijzerswoning rechts palend aan het kerkhof. Ondiepe omsloten voortuin met ijzeren toegangshekje aan bakstenen pijlers tegenover voordeur. Landelijk dubbelhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder hoog mansardedak (kunstleien, nok parallel aan de straat). Sporen van lagere puntgevel met vlechtingen in rechter zijgevel evenals een oude overwelfde kelder laten een in oorsprong 18de-eeuwse woning vermoeden, verbeterd in 1872 en aangepast in de jaren 1920-25 met wijziging van het dak; aansluitend bij de regionalistische stijl. Gewitte bakstenen voorgevel op gepikte plint. Steekboogvensters met sponning en luiken. Korfboogdeur in toegevoegde omlijsting onder liggend achtzijdig bovenlicht. Bakstenen achtergevel vertoont rechthoekige vensters met houten kruiskozijnen en kleine roedeverdeling.

• DE MARRE A., Welden herdacht, Welden, 1950, p. 12.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja