erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
27803
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27803

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Imposante gesloten hoeve op nog gedeeltelijk omgracht rechthoekig erf. Voortzetting van een oudere hoeve, het omstreeks 1777 verdwenen zogenaamd "'t Oud Hof", een rechthoekige omgrachte hoeve die circa 300 m ten oosten lag van het huidige bedrijf. Aan de straat palend, verzorgd en vrij authentiek bakstenen gebouwencomplex onder pannen zadeldaken, voor een groot deel opgericht in de 18de eeuw (noordwestelijke vleugel met woning, deel van de noordoostvleugel met inkompoort en zuidwestelijke vleugel), aangevuld in de loop van de 19de eeuw. IJzeren sieranker met jaartal 177(7) op boog van toegangspoort (laatste cijfer afgebroken). Jaarankers 1778 onder de goot van de erfgevel van de zuidwestelijke vleugel (schuur).

Brede korfboogvormige toegang met merkwaardige oude poort: versierde getorste naald, een kaars voorstellend met als vlam een heiligennisje onder kruis en beslag. Overwegend gewitte gevels op gepikte plint. Sinds 1936 volledig gekasseid rechthoekig erf, voordien met centrale mestvaalt. Opmerkelijk fraai boerenhuis: hoge steekboogvensters met luiken. Spiegelboogdeur in markerende rode bakstenen omlijsting en bovenlicht met waaier. Brede dakoverstek op sierlijk geprofileerde consoles. Rechts, naast vroegere koestallen: met rode baksteen omlijste lage steekboogdeur. Gelijkaardige spiegelboogdeur in de bakstenen achtergevel met bepleisterde daklijst.

Boerenhuisinterieur bewaart twee opmerkelijke schouwen, namelijk opgesmukt met fijne, gepolychromeerde stucdecoratie, de ene met jachttaferelen de andere met muziekinstrumenten.

Korfboogvormige doorrit in de zuidwestelijke vleugel naar het achtererf. Alle stallen op mestkelders. Afzonderlijk bakhuisje van het tweedelige type op het achtererf, bewaart een getralied houten bolkozijn.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Tack, Anja, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1996


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27803 (Geraadpleegd op 13-04-2021)