Gesloten hoeve

Beschrijving

Aan de straat palende hoeve van het gesloten type, opklimmend tot de 18de eeuw, aangepast en uitgebreid in de loop van de 19de eeuw. Bouwvallige bakstenen gebouwen met pannen zadeldaken. Terugwijkende toegangspoort met geblokte rechtstanden tussen kwartholle hoeken, mogelijk voorheen met boog. Deels gekasseid rechthoekig erf, mestvaalt opgevuld.

Ten noordwesten, laag en lang boerenhuis van acht traveeën. Gewitte erfgevel afgelijnd door getrapte daklijst en op gecementeerde plint. Lage voordeur in rechthoekige bakstenen omlijsting. Rechts, één houten kruiskozijn; voorts rechthoekige vensters onder ijzeren I-balk met rozetten.

Interieur met veel oorspronkelijke elementen. Balklaag op versierde moerbalken onder andere met Andreaskruis. Woonkamer met grijze vierkante tegelvloer, haard met roodgeschilderde bakstenen schouwwangen, haardbalk met geprofileerde bordenlijst, ingebouwde wandkasten en vijf gekoppelde deuren in één kamerwand. Bakoven in later aangebouwd achterkeukentje.

Ten noordoosten, dwarsschuur met ankerbalkgebinte. Ten zuidwesten, koestallen met oude stenen kribben; erfgevel met houten ankers en één travee met houten stijlen.

Ten zuidoosten, halfopen wagenhuis, erfzijde op drie houten stijlen en één bakstenen. Op het achtererf, vervallen bakhuis: afbrokkelende aandaken met vlechtingen.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja