Boerenburgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenburgerhuis

Beschrijving

Boerenburgerhuis, voorheen met kantatelier, sinds 1934 boerenbedrijf. In U-vorm opgestelde gebouwen. Gerenoveerd bakstenen breedhuis van vijf traveeën onder zadeldak (leien, nok parallel aan de straat), opgericht midden 19de eeuw. Voorgevel met rechthoekige vensters op arduinen lekdrempel, vernieuwde kozijnen en luiken. Originele rechthoekige, grijze bakstenen deuromlijsting met oren en tandlijst; bovenlicht vroeger met smeedijzeren waaier. Achtergevel met gelijkaardige deuromlijsting en kleinere getoogde vensters. Lange kelder met tongewelf onder noordoostelijk deel van woning (achterzijde).

Zijdelings aan de straat palende, gewitte bakstenen bedrijfsgebouwen met aangepaste muuropeningen.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja