Hoeve met Onze-Lieve-Vrouwekapel

Beschrijving

Hoeve naar verluidt voorheen met smidse en tevens voormalige herberg. In U-vorm aaneensluitende gebouwen grotendeels teruggaand tot het tweede kwart van de 19de eeuw, doch wellicht deels oudere kern in woning. Voortuin ter breedte van het boerenhuis, omheind door lage gemetste afsluiting met hekwerk. Woning van zeven traveeën onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat), voornamelijk binnenin en achterzijde gemoderniseerd. Licht- en donkergrijsgeschilderde gecementeerde voorgevel met schijnvoegen; verankeringen en omlijstingen van rechthoekige muuropeningen in contrasterende beschildering. Twee parallelle overwelfde kelders.

Gewitte bakstenen bedrijfsvleugel aan Eierput onder zadeldak (kunstleien); daknok achteraan met ijzeren windwijzer in de vorm van Mercurius op bol.

Onze-Lieve-Vrouwekapel aan de straat in linker hoek van voortuin. Eenvoudige rechthoekige open bakstenen wegkapel onder pannen zadeldak, uit het derde kwart van de 19de eeuw. Witgeschilderde voorpuntgevel met hoeklisenen onder overstekende decoratieve houten daklijst met kruisbekroning. Rondboog met recent houten hek.

Auteurs: Verbeeck, Mieke