Hoeve en brouwerij De Fonteine

Beschrijving

Voormalige hoeve met brouwerij zogenaamd "De Fonteine" met gesloten aanleg, minstens teruggaand tot de tweede helft van de 18de eeuw (oprichting in 1755 ?). In situ bewaard fragment van vroegere toegangspoort met jaartal 1796. Brouwerijbedrijf stopgezet circa 1957 door derde generatie van brouwersgeslacht Van der Donckt.

Hoog bakstenen hoevecomplex onder snijdende pannen zadeldaken rondom grotendeels gekasseid rechthoekig erf; naar verluidt bovenop vier bronnen waarvan heden één uitgebaat door bijbehorende bronwaterfabriek.

Ten noordwesten, lang brouwershuis van twee bouwlaag en negen traveeën, waarschijnlijk 19de-eeuwse vergroting van oudere woning. Verankerde lijstgevel met in de eerste helft van de 20ste eeuw aangebrachte gevelcementering met schijnvoegen en horizontale banden op de begane grond. Getoogde muuropeningen in vlakke omlijstingen met druiplijst of sluitsteen. Getande houten kroonlijst op modillons. Ingekorte en gewijzigde loodrechte achteraanbouw van vroegere personeelskamers. Onderste bouwlaag van aansluitende rechter annex met sporen van oud metselwerk en gedichte kelder. Herhaaldelijk aangepast binnenhuis bewaart in salon rechts een neoclassicistische witmarmeren schouwmantel en stucplafond typerend voor het derde kwart van de 19de eeuw.

Bedrijfsvleugels met aansluitende, hoge gewitte bakstenen erfgevels. Toegangspoort met doorrit in zuidoostelijke vleugel met gedichte tweede poort en sterk aangepast buitenaanzicht.

Ten noordoosten, zichtbaar met een bouwlaag verhoogde vleugel met koeien- en paardenstallen naast poort met doorrit. Troggewelven tussen ijzeren liggers, natuurstenen voederbakken onder ruiven.

Ten zuidwesten, vroeger brouwerijgebouw. Volgens bouwsporen in erfgevel en in dwarsgevels, in de tweede helft van de 19de eeuw (?) verhoogd en verbreed gebouw. Twee parallelle overwelfde kelders op zuidelijk hoek, naast kelder met troggewelven. Verdwenen technische uitrusting met uitzondering van grote eiken vaten.

Bijbehorende bron, waarvan reeds melding in de 18de eeuw, vanaf 1932 uitgebaat door bronwaterfabriek zogenaamd "Straalbronnen" opgericht door brouwer H. Van Der Donckt ten zuiden naast de brouwerij op grondgebied Nukerke (Bronnestraat nummer 1); gemoderniseerd en uitgebreid in 1962 en nogmaals in 1993 naar ontwerp van architect G. Everaert.

• DESEYN G., Oostvlaamse bronwater- en limonadefabrieken, in Tijdschrift voor geschiedenis van techniek en industriële cultuur, Deel 34, IX, 2, 1991, p. 47.

Auteurs: Verbeeck, Mieke