Hoeve Vinkenhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Vinkenhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenhuis Vinkenhof

Beschrijving

Overblijvend boerenhuis van een vroegere hoeve van het semigesloten type naast de Holbeek, recent zogenaamd "Vinkenhof". Verankerd breedhuis van zeven (?) traveeën en anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldak (nok loodrecht op de straat), waarschijnlijk verbouwing uit de tweede helft van de 19de eeuw van ouder boerenhuis. Toevoeging van gewitte gevelbepleistering en voornamelijk binnenin aangepast sinds het derde kwart van de 20ste eeuw. Per twee gegroepeerde steekboogvensters met luiken; ramen heden in kunststof. Hogere rechthoekige voordeur in gesinterde bakstenen omlijsting met oren en druiplijst; gelijkaardige doch gedichte deur in linker travee, vroeger bakhuis. Halfronde bovenvensters onder getrapte daklijst. Twee parallelle overwelfde kelders op de noordoosthoek; natuurstenen keldertrap. Gewijzigde achtergevel met aanbouwen.

Auteurs: Verbeeck, Mieke