Hoeve met Onze-Lieve-Vrouwekapelletje

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Wolvestraat, semigesloten, gewitte bakstenen hoeve. Linde naast rechtse hekpijler van erftoegang. Moestuin en boomgaard ten zuidwesten op achtererf met haag aan Wolvestraat.

Zuidoostelijk georiënteerde boerenwoning van anderhalve bouwlaag en zes traveeën met links aansluitende stal, onder zadeldak (voornamelijk kunstleien), uit het tweede kwart van de 19de eeuw, enigszins aangepast na de Tweede Wereldoorlog. Steekboogvormige voordeur in rechthoekige, gesinterde bakstenen omlijsting onder druiplijst met overhoekse tandlijst. Drie halfronde bovenvensters onder de daklijst.

Lagere bedrijfsgebouwen met pannen zadeldaken aan de drie overige zijden van het haast vierkante gekasseide erf.

Bijbehorend Onze-Lieve-Vrouwekapelletje schuin ingeplant aan straathoek, naar verluidt gebouwd door vroegere hoevebewoner Begninius Meunier (1848-1926). Laag gewit bakstenen wegkapelletje met pannen ezelsrug en ijzeren topkruis. Onze-Lieve-Vrouwebeeld in getraliede en omlijste steekboognis.

Auteurs: Verbeeck, Mieke