Dorpswoning en herberg Het Gemeentehuis

Beschrijving

Tegenover de voorgevel van de kerk schuin ingeplante voormalige herberg zogenaamd Het Gemeentehuis, later café zogenaamd De klok. Van 1898 tot 1905 vergaderplaats van de gemeenteraad tot het nieuwgebouwde gemeentehuis werd betrokken. Aanvankelijk met nummer 7 één geheel in L-vorm van één bouwlaag, minstens opklimmend tot begin 19de eeuw en verhoogd met halve verdieping in begin 20ste eeuw. Bij straatverbreding in het eerste kwart van de 20ste eeuw rechts schuinsgewijze ingekort. Dorpshuis van anderhalve bouwlaag met stompe hoek, onder snijdende pannen zadeldaken. Verankerde gecementeerde lijstgevel met schijnvoegen en reliëfdecoratie onder andere met florale motieven bij de kleinere bovenvensters. Sporen van gevelbeschildering met accentuering van voegen, banden en andere gevelornamenten. Verhoogde begane grond met hoge steekboogvensters en lage deur.

Aanhorigheden op het achtererf.

• DEVOS P., De gemeentehuizen van Oost-Vlaanderen, Inventaris van het kunstpatrimonium van Oost-Vlaanderen, XVII, Gent, 1982, p. 597.

Auteurs: Verbeeck, Mieke