• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoevegebouwen

Beschrijving

Voormalige achterin gelegen hoeve met rechte gekasseide toegangsweg. Van een hoeve met losse bestanddelen in baksteenbouw uit het tweede kwart van de 19de eeuw, door toevoeging en uitbreiding van de bedrijfsgebouwen voornamelijk in de eerste helft van de 20ste eeuw, geëvolueerd naar een gesloten hoeve.

Naar het oosten georiënteerd boerenhuis van zes traveeën met vroegere staltravee links onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat). Jaartal 1834 op moerbalk in woonkamer. Erfgevel en binnenin wellicht in begin 20ste eeuw aangepast; nog lichte wijzigingen sinds renovatie begin jaren 1980. Roodgeschilderde erfgevel met gewitte voegen en imitatiehoekkettingen op rechter erfgevelhoek. Getoogde beluikte vensters met gebogen druiplijst; vernieuwd houtwerk. Rechthoekige hardstenen deuromlijsting op hoge neuten. Houten dakzool op dito modillons. Achtergevel eveneens met modillons onder de dakoverstek. Kelderspleet met hardstenen latei en onderdorpel in de aangepaste linker zijpuntgevel.

Overwelfde kelder op zuidwesthoek onder twee vroegere opkamers waarvan binnenmuren gesloopt. Fraaie "beste kamer" met aankleding uit begin 20ste eeuw waaronder marmeren schouwmantel en plafond met fijne stucversiering.

Ten oosten, aanvankelijk kortere dwarsschuur met jaartal 1827 in een grote baksteen van de zuidelijke zijpuntgevel.

Ten zuiden, vroegere stallen verbouwd tot kamers. Ten westen, vrij grote alleenstaande bakoven van het enkelvoudige type.

Auteurs: Verbeeck, Mieke