• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Voormalige hoeve naast de Maarkebeek, voornamelijk aangepast sinds de jaren 1980. Naar het zuidoosten georiënteerd, gewit bakstenen boerenhuis met tien traveeën waarvan twee vroegere staltraveeën rechts, onder pannen zadeldak (nok loodrecht op de straat), opklimmend tot de 18de eeuw. Typische lage steekboogdeur in bakstenen omlijsting met oren en gebogen druiplijst. Steekboogvensters met vernieuwd houtwerk. Knik halverwege de rechter zijpuntgevel.

Twee parallelle overwelfde kelders (op het zuidwesten) en bewaarde smalle haard in opkamer. Behouden versierde moerbalken waarvan één in de woonkamer met inscriptie "ANNO / 1790 / IAVM"; andere met zaagtandmotief. Eén behouden schouw met haardbalk op afgeronde houten consoles, namelijk in de opkamer.

Ten zuidwesten, enigszins gewijzigde hoge vroegere bedrijfsvleugel onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat), met rechthoekige doorrit, karrenpoort en ankerbalkgebinten.

Ten noordwesten, op het achtererf, aangepast vroeger bakhuisje.

Auteurs: Verbeeck, Mieke