Site van watermolen De Cleye of Ten Elzas

Historiek

Site van de nu vrijwel geheel verdwenen watermolen zogenaamd "De Cleye" of "Ten Elzas" aan de rechter oever van een bijbeek van en naast de Holbeek (nu plaatselijk overwelfd). In oorsprong oude watermolen reeds vermeld in 1571 als pachtmolen van jonkheer Jan van Ladeuze. Waarschijnlijk te identificeren met de watermolen "Te Walle" zoals aangegeven op kaart van het Land van Aalst in A. Sanderus' Flandria Illustrata van 1641-1644. In 1817 verworven door Judocus Van Malleghem en wellicht verbouwd; sindsdien in het bezit gebleven van deze familie. Plaatsing van een stoommachine in 1893, vergroting van de maalderij in 1914 en 1938. Watermolen in gebruik tot 1956 en voornamelijk sinds de jaren 1960 uitgebreid tot het huidige moderne maalbedrijf zogenaamde Molens Van Malleghem.

Beschrijving

Schaarse zichtbare overblijfselen van de watermolen. In de zuidwestelijke gevel van het hoge bedrijfsgebouw: opgaand oud bakstenen metselwerk van een puntgevel met vlechtingen waarin twee kleine steekboogvensters (één gedicht) en loodrecht ervoren, waar zich het bovenslagrad bevond, onder de schaduw van een oude linde, top van de vroegere strekdam en afdamming; molenvijver gedempt. IJzeren rad buiten op het bedrijfsterrein.

Ten zuidoosten, gele bakstenen villa uit eind jaren 1940 naar verluidt naar ontwerp van architect Decordier (Ronse).

Ten noordoosten, achter het bedrijf aanpalende voormalige hoeve van het semigesloten type (Kleistraat nummer 2), minstens opklimmend tot begin 19de eeuw met wijzigingen uit de tweede helft van de 19de eeuw en in midden 20ste eeuw sterk aangepast voormalig molenaarshuis.

• Rijksarchief Gent, Topografisch-historische atlas, nummer 821.
  • VAN NIEUWENHUYZE A., Maarkedal een vierklaver, s.l., 1991, p. 121-122.