Watermolen Ladeuze aan de Maarkebeek en koren- en oliemolen

Beschrijving

Watermolen Ladeuze aan de Maarkebeek, reeds vermeld in 1571 hoewel allicht reeds bestaand voor 1500. Voormalige koren- en oliemolen eertijds afhangend van het nu verdwenen nabijgelegen heerlijk kasteel van Ladeuze. Plaatsing van een stoommachine in 1909 in kleine aanbouw tegen voorgevel. Naar verluidt olieproductie gestopt omstreeks de Eerste Wereldoorlog. Graanmaalderij verwijderd in de periode 1960-1970. Sedert 1975 in gebruik als woning.

Vrij groot voormalig molenhuis. Deels gewit rechthoekig bakstenen gebouw van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag op kelderverdieping, onder afgewolfd zadeldak (kunstleien in plaats van vroegere pannen). Zoldering zou jaartal 1800 vertonen. Onderbouw van watergevels met opgaand metselwerk van grote natuurstenen blokken. Buitenaanzicht enigszins gewijzigd door verschillende aanpassingen en toevoegingen in de jaren 1970 (buitentrap tegen straatpuntgevel, veranda tegen tuingevel, balkons met ijzeren leuningen en nieuwe vensteropeningen onder meer in de watergevel). Verlaagde vroegere korfboogdeur in tuingevel met zandstenen dagkanten. Keldervensters met hardstenen latei, rechthoekige benedenvensters met houten latei.

Voorheen dubbele bovenslagmolen. Bewaard metalen waterrad van de korenmolen naast tweede asgat, beschaduwd door scheefzakkende linde. Getrapte natuurstenen strekdam en circa 1985 vernieuwd sluiswerk. Technische uitrusting grotendeels verdwenen behalve koppel pletterstenen op doodsbed van de lijnoliemolen in houten kader met opschrift 1880; één van de stenen met inscriptie 1868.

• BAUTERS P.- BUYSSE R., De Oostvlaamse watermolens, Inventaris 1980, Kultureel Jaarboek voor de provincie Oost-Vlaanderen, Bijdragen nieuwe reeks - Nummer 11, 1980, p. 48-49).
  • VAN DE PUTTE J.L.Th., De molens van het arrondissement Oudenaarde, Uit hun geschiedenis, Oudenaarde, 1974, p. 37-39.
  • VAN NIEUWENHUYZE A., Maarkedal een vierklaver, s.l., 1991, p. 120-121.

Auteurs: Verbeeck, Mieke