Gemeenteschool en onderwijzerswoning

Gemeente Maarkedal
Locatie La Salettestraat 20, Maarkedal (Oost-Vlaanderen)

• Adrescontrole Maarkedal (adrescontroles: 31-01-2008 - 31-01-2008).
  • Inventarisatie Maarkedal (geografische inventarisatie: 01-01-1998 - 31-12-1998).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gemeenteschool en onderwijzerswoning

Beschrijving

Voormalige gemeenteschool en onderwijzerswoning met achterliggende tuin, ten westen palend aan het kerkhof. Opgevat als pendant van de pastorie en aanvankelijk met zelfde voorgevel. Bewaarde plannen van 1851 van architect L. Minard (Gent). Vermoedelijk ongeveer gelijktijdig voltooid met de kerk in 1853. Na de oprichting van een nieuwe school in 1930 gewijzigd in twee woningen waarvan één onderwijzerswoning, thans één woning. Bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder laag hellend zadeldak (leien). Gewitte lijstgevel met rechthoekige muuropeningen en gewijzigde benedenvensters. Centrale voordeur onder hardstenen kroonlijst.

Bron: Verbeeck M. & Tack A. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Oudenaarde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Verbeeck, Mieke