erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 2788   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/2788

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
  Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kerkplein met omgeving
  Deze bescherming is geldig sinds 03-02-1983

Beschrijving

Heden "Lokaal van de gemeente-ontvanger", in kern opklimmend tot de 17de tot 18de eeuw.

Breedhuis met dubbelhuisopstand van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op het plein, kunstleien). In de tweede helft van de 19de eeuw aangepast tot bepleisterde en roze beschilderde lijstgevel met rechthoekige vensters, op de begane grond beluikt, op de bovenverdieping in geprofileerde omlijsting met neorocaille sluitsteen en oren, op doorgetrokken lekdrempels. Deur in vlakke arduinen omlijsting. Klassieke houten kroonlijst op tandlijst. Zijtuitgevels met aandaken en muurvlechtingen verwijzend naar de oudere kern, evenals de sporen van zandstenen speklagen en een gedichte oculus in de rechter zijgevel. Verankerde achtergevel met sporen van gedichte muuropeningen en zandstenen steigergaten; resten van zandstenen muurbanden. Links eveneens aangepast aanbouwsel met oudere, vermoedelijk 17de-eeuwse kern, zie steile dakhelling, muurvlechtingen, aandaken en schouderstukken. Aangepast interieur.


Bron     : Kennes H. & Steyaert R. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kantons Duffel - Heist-op-den-Berg, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 1997


Relaties

 • Is deel van
  Dorpskern Heist-op-den-Berg

 • Is deel van
  Kerkplein

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/2788 (Geraadpleegd op 05-08-2020)