erfgoedobject

Dokterswoning

bouwkundig element
ID
27892
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27892

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dokterswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige dokterswoning, opeenvolgend van in het tweede kwart van de 19de eeuw tot het eerste kwart van de 20ste eeuw van de dokters Thery, Caternang en De Feyter. Gewit landelijk herenhuis met bijgebouwen die de gesloten rechthoekige voortuin zijdelings begrenzen. Axiale toegang in de afsluitmuur aan de straat tussen gemetste hekpijlers met hardstenen dekplaat en bolornament.

Bakstenen woning en aanhorigheden opgesteld in U-vorm geopend naar de straat, in aanleg minstens teruggaand tot begin 19de eeuw, aangepast in het vierde kwart van de 19de eeuw met toevoeging van bovenverdieping aan de vergrootte woning. Breedhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zwart pannen schilddak. Verankerde lijstgevel met dubbelhuisopstand. Twee registers van hoge getoogde vensters. Benedenvensters met bewaarde luiken en houtwerk. Voordeur in markerende grijsgeschilderde bakstenen omlijsting met oren en met geometriserend traceerwerk in het bovenlicht. Rechte muizentand onder de dakgoot. Identieke achtergevel.

Vroegere paardenstallen in links gelegen bijgebouw. Verbouwde rechts gelegen vleugel vroeger dienstig als koetshuis, bakoven en washuis.

Bijbehorende hoogstamboomgaard ernaast afgesloten aan de straatkant door bakstenen muur en pijlers met ijzeren hekwerk.


Bron     : Verbeeck M. & Tack A. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Oudenaarde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Dokterswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27892 (Geraadpleegd op )