Boerenwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenhuis

Beschrijving

Voormalig boerenwoning van aanvankelijk één bouwlaag uit de 18de eeuw, in het tweede tot derde kwart van de 19de eeuw aangepast en verhoogd met halve verdieping; inscriptie 18 / 57 of 37 (?) in sluitsteen van halfrond bovenvenster aan straatzijde; bij de renovatie ingekort tot zes traveeën. Bakstenen breedhuis onder pannen zadeldak met georiënteerde voorgevel (tuinzijde). Getoogde vensters met vernieuwd houtwerk. Halfronde bovenvensters in hardstenen omlijsting met sluitsteen. In zuidelijke travee: steekboogdeur in gestreepte omlijsting met oren, van gesinterde en rode baksteen. Dakoverstek met houten dakzool op daklijstbalkjes.

Middelste huisgedeelte onderkelderd: drie parallelle kelders met een gedrukt gewelf. Deels bewaarde houten balklaag met twee versierde moerbalken. Dubbele open haard: één met geprofileerde verkropte haardlijst en één centraal versierd op de boezem met kruismotief ingeschreven in een cirkel. Vroeger alkoof in neoclassicistische houten omlijsting.

Ten oosten op het achtererf, tweedelig gewit bakstenen bakhuis met pannen zadeldak. Overige vroegere bedrijfsgebouwen verdwenen.

Auteurs: Verbeeck, Mieke