Gemeentehuis van Heist-op-den-Berg

Beschrijving

Oorspronkelijk herenhuis, sedert 1844 in gebruik als gemeentehuis. Eigendom van de gemeente sedert 1874. In de lintbebouwing opgenomen breedhuis met bepleisterde en beschilderde, neoclassicistische lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, leien), uit de eerste helft van de 19de eeuw, volledig verbouwd en uitgebreid in 1932-1933 naar ontwerp van de provinciale architect G. Careels. Burelen en trouwzaal werden voorzien op de begane grond, de raadzaal in "Vlaamse stijl" op de bovenverdieping, de archiefruimten op de mansardeverdieping.

Dubbelhuisopstand met beklemtoonde middentravee uitlopend op neobarok dakvenster met gebogen fronton en flankerende voluten: schouderboogdeur in neorocaille getinte omlijsting met bekronend reliëf van "Heistse Zwaan". Eenvoudige rechthoekige vensters met kleine roedeverdeling, op de bovenverdieping in vlakke omlijsting onder waterlijst. Brede houten kroonlijst op modillons.

Sobere raadzaal in "Vlaamse stijl" met smeedwerken van de hand van de Heistse kunstsmid A. Vereecke (1883-1958): Valk en Wezel van 1929, Zeearend van 1938.

• Gemeente-archief Heist-op-den-Berg, 2.073.541, Gemeentehuis Heist-op-den-Berg.
  • HERTELEER L. 1986: Geschiedenis van Heist-op-den-Berg 1795-1976, Heist-op-den-Berg, 42-43.