Heilig-Hartkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Heilig-Hartkapel

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve en Heilig-Hartkapel

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met de Mussestraat. Grote gesloten hoeve met opvallende inplanting aan buitenstraatbocht. Bakstenen hoevegebouwen onder pannen zadeldaken wellicht uit midden 19de eeuw, voorafgegaan door een oudere gesloten hoeve. Ruim en volledig gekasseid rechthoekig erf.

Zuidoostelijk georiënteerde boerenwoning van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag; in rechter zijpuntgevel (straatkant) met inscriptie 1857, wellicht bouwjaar, en deels leesbaar opschrift "C PUNO" en "A MOL" in bakstenen. Woning voornamelijk inwendig en achtergevel kennelijk sterk aangepast circa 1920. Roodgeschilderde gecementeerde erfgevel met imitatiebaksteenvoegen. Behouden typische halfronde bovenvensters onder de getrapte daklijst; eveneens bewaarde getoogde deur in omlijsting met oren van gesinterde baksteen. Vernieuwde rechthoekige vensters met betonnen latei. Links aanpalende varkensstallen onder doorlopend zadeldak. In rechter travee schouw van loodrecht uitgebouwde bakoven. Overwelfde kelder onder de noordoostelijke travee. Goed bewaarde bedrijfsvleugels voorzien van poorten met houten latei; paarden- en koeienstallen in zuidwestelijke vleugel met troggewelven. Noordoostelijke bedrijfsvleugel aan straatzijde, dwarsschuur met korfboogvormige toegangspoort en gekasseide inrit. Ten zuidwesten, op het achtererf, voormalig wagenhuis met circa 1950 aangebouwde hangar in ijzerskeletbouw.

Ten noordoosten, bijbehorende wegkapel op straathoek, opgenomen in de afsluiting van het beboomd tuingedeelte naast de boerenwoning. Rechthoekige bakstenen kapel met pannen zadeldak, zou gebouwd zijn in de jaren 1870 om genezing te bekomen. Voorpuntgevel met hoekpilasters; geveltop met driehoekig spaarveld en bekronend ijzeren kruis. Brede rondboogvormige poort met decoratief traliewerk in de vier deurlichten. Oculus in de achtergevel. Getrapt gemetst altaar met gepolychromeerd Heilig Hartbeeld links, vroeger geflankeerd door Sint-Franciscusbeeld met drie kinderen en rechts door Sint-Antonius van Padua- en Sint-Coletabeeldje.

• THIENPONT M., Bijdrage tot de studie van de volkse afweermiddelen te Etikhove en omgeving, onuitgegeven eindverhandeling Rijksuniversiteit Gent, 1970, p. 100-101.

Auteurs: Verbeeck, Mieke

Aanvullende informatie

De hoeve wordt gesloopt en er worden 10 woningen gebouwd. De muur van het poortgebouw en de wegkapel op de straathoek blijven bewaard.

• Informatie verkregen van de gemeente (3 januari 2022).
Auteurs: Jacobs, Els