Station Etikhove

Gemeente Maarkedal
Locatie Stationsberg 12, Maarkedal (Oost-Vlaanderen)

• Adrescontrole Maarkedal (adrescontroles: 31-01-2008 - 31-01-2008).
  • Inventarisatie Maarkedal (geografische inventarisatie: 01-01-1998 - 31-12-1998).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Station Etikhove

Beschrijving

Voormalig stationsgebouw met woning van de stationschef (naar verluidt tot 1984), thans woning en deels logementshuis voor asielzoekers (vroegere wachtzaal). Landelijk stationsgebouw van het langgerekte type in de kenmerkende decoratieve baksteenbouw van de stationsarchitectuur uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Opeenvolgende volumes van drie traveeën en een bouwlagen en drie traveeën en twee bouwlagen onder overstekende leien zadeldaken. Lijstgevel aan straat- en perronzijde geritmeerd door lisenen, voorzien van sierankers ter hoogte van de stationschefwoning. Typische rondboogvormige vleugeldeuren aan straatzijde en gelijksoortige ruime vensters met gewitte houten drielichtskozijnen. Licht getoogde bovenvensters. Zolderverdieping verlicht door een oculus in beide puntgeveltoppen. Lage en lange annexe van vroegere W.C.'s, thans met plat dak en deels gewijzigd.

Bron: Verbeeck M. & Tack A. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Oudenaarde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Verbeeck, Mieke