erfgoedobject

Station Etikhove

bouwkundig element
ID
27911
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27911

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Station Etikhove
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Voormalig stationsgebouw met woning van de stationschef (naar verluidt tot 1984), heden woning en deels logementshuis voor asielzoekers (vroegere wachtzaal). Landelijk stationsgebouw van het langgerekte type in de kenmerkende decoratieve baksteenbouw van de stationsarchitectuur uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Opeenvolgende volumes van drie traveeën en een bouwlagen en drie traveeën en twee bouwlagen onder overstekende leien zadeldaken. Lijstgevel aan straat- en perronzijde geritmeerd door lisenen, voorzien van sierankers ter hoogte van de woning van de stationschef. Typische rondboogvormige vleugeldeuren aan straatzijde en gelijksoortige ruime vensters met gewitte houten drielichtskozijnen. Licht getoogde bovenvensters. Zolderverdieping verlicht door een oculus in beide puntgeveltoppen. Lage en lange annex van vroegere W.C.'s, heden met plat dak en deels gewijzigd.


Bron     : Verbeeck M. & Tack A. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Oudenaarde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Verbeeck, Mieke
Datum  : 1998


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Station Etikhove [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27911 (Geraadpleegd op 12-06-2021)