Boerenwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenhuis gedateerd 1783

Beschrijving

Voormalige boerenwoning van zes (?) traveeën, sinds 1995 restaurant zogenaamd "Het Genot op den Berg". Uitwendig, op deurlatei van de vroegere voordeur, en binnenshuis op balk voorzien van dezelfde inscriptie: Mariamonogram "AMR" en "ANNO 1783", jaartal wellicht verwijzend naar de bouwperiode. Vroeger hout- en leembouw met strodak. Renovatie aangevat in 1977 met behoud van de originele vakwerkbouw en van de dakspanten, doch voorts vrij ingrijpend vernieuwd. Leemvullingen vervangen door kunststeen, gewijzigde binnenindeling met vernieuwde dubbele haard; verplaatste achterdeur; oorspronkelijke overwelfde kelder onder noordoostelijke travee, verlengd en uitgebouwd tot onderbouw van terras en veranda op de zuidoosthoek. Schilddak heden met rieten bedekking en overstekende pannen dakrand; klimmende dakkapel toegevoegd boven de vrij gesloten achtergevel. Gewitte bepleisterde gevels met zichtbaar stijl- en regelwerk (plaatselijk verzwaard bij de renovatie). Typische houten kruiskozijnen in de zuidgevel en kleinere rechthoekige vensters, met behouden tralies.

Behouden balklaag: kinderbalken op verschillend versierde moerbalken, waarvan één met Christusmonogram "IHS" in cirkelmotief.

Aan de straat palende bakstenen annex (vroegere stal) onder laag hellend pannen zadeldak, aanleunend tegen de zijgevel van de woning.

Auteurs: Verbeeck, Mieke