Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoevegebouwen

Beschrijving

Imposante gesloten hoeve, vroegere woning van burgemeester Naessens. Ruim gekasseid onregelmatige vierhoekig erf, sedert de jaren 1970 grotendeels gebetonneerd; poort met erftoegang in de lange oostelijke bedrijfsvleugel met stallen; gereduceerde mestvaalt ervoor.

Ten westen, achterin gelegen boerenburgerhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, vergroting van circa 1900 van bestaande woning. Vlechtingen in rechter zijpuntgevel van oudere kern; volgens sporen metselwerk in achtergevel, verlengde en verhoogde woning. Horizontaliserende, verankerde lijstgevel met gehavende beraping geleed door cordonlijsten. Gewitte bepleisterde deur- en vensteromlijstingen. Houtwerk vervangen in 1970. Tweede deur met nieuwe bakstenen omlijsting van 1990. Bovenverdieping met drie pseudovensters.

Benedenkamer met omlopende muurschilderingen van landschappen en dorpsgezichten heden verscholen achter behangsel. Gewitte houten balklaag met moerbalken.

Ten noorden, hoge bakstenen dwarsschuur, onder pannen zadeldak met verlengd afgewolfd dakschild aan de straatzijde. Veldpoort met houten latei. Schuur met krukgebinten. Vroegere varkensstallen met troggewelven in westelijke travee.

Ten oosten, bakstenen vleugel met pannen zadeldak (nok parallel aan de straat) met rechthoekige doorrit en koeienstallen met troggewelven.

Zuidelijke erfzijde begrensd door brede bakstenen koeienstallen onder laag hellend golfplaten zadeldak, opgericht in 1969.

Auteurs: Verbeeck, Mieke