erfgoedobject

Klooster van Maarke van de zusters van het Heilig Hart van Maria van Nederbrakel

bouwkundig element
ID
27925
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27925
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

Beschrijving

Klooster van Maarke van de zusters van het Heilig Hart van Maria van Nederbrakel met thans zogenaamd "Rusthuis Maarkedal" en links aanpalende kleuterschool. Aanvankelijk school opgericht in 1838 door T.J.A. Van Saceghem uit Gent, zoon van de laatste heer van Maarke. Stichting door hem bij de school en het weeshuis in 1842 van een klooster, bijhuis van de zusters van het Heilig Hart van Maria te Nederbrakel. In midden 19de eeuw herbouwd tot klooster en in het derde kwart van de 19de eeuw nog uitgebreid. Aan het klooster was naast het weeshuis, de kantschool en kosteloze lagere school tevens een instelling verbonden voor verzorging van zieken en ouderlingen. Afschaffing in 1880 van de handwerkschool, in 1903 van het weeshuis en de boerderij.

Binnen het gewijzigde complex nog herkenbaar deel van het oud kloostergebouw met U-vormige aanleg geopend naar de straat uit het tweede tot derde kwart van de 19de eeuw. Gebouw van twee en een halve verdieping, onder snijdende leien schilddaken. Kloosterkapel op de bovenverdieping van linkse dwarsvleugel met achtzijdig houten klokkentorentje op de nokkruising. Gecementeerde verankerde lijstgevels. Voorgevel van acht traveeën met afwisselend vensters met witte luiken en pseudo-vensters. Voor de ingangsdeur: lange portiek van 1937 op ijzeren zuiltjes met storende frontgevel.

Interieur grotendeels gemoderniseerd. Kapel van drie traveeën, zijdelings verlicht door twee rondboogvensters. Gewit bepleisterd neoclassicistisch getint kapelinterieur. Gedrukte kruisriboverwelving met centrale rozetten en trekstangen. Wanden geleed door pilasters. Omlijst cirkelvormig koorvenster met midden versierd Mariamonogram in grisaille glas-in-loodraam.

Kunstgrot achterin de tuin met beeld van Onze-Lieve-Vrouw in nis en geknielde Heilige Bernadette.

  • Maarke-Kerkem, Klooster van Maarke, Archief.
  • DE MEULEMEESTER M., De Zusters van het Heilig Hart van Maria te Nederbrakel, Leuven, 1935, p. 57-59, 106, 139, 141.

Bron: VERBEECK M. & TACK A. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Oudenaarde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Klooster van Maarke van de zusters van het Heilig Hart van Maria van Nederbrakel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27925 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.