Hof De Temmerman

Beschrijving

Semigesloten hoeve, vroeger naar verluidt zogenaamd "Hof De Temmerman" naar de familie die de hoeve oprichtte in het tweede kwart van de 19de eeuw en eigenaar bleef tot de verkoop ervan in 1907. Gewitte bakstenen hoevegebouwen met gepikte plinten en getrapte daklijsten, onder voornamelijk pannen zadeldaken. De ingekorte linde aan de straat markeert de nu gedichte vroegere toegangspoort met doorrit in de stalvleugel parallel aan de straat (westelijke erfzijde).

Ten zuiden, boerenwoning van zes traveeën en anderhalve bouwlaag en met getoogde muuropeningen. Erfgevel met alternerende pseudovensters op de lage bovenverdieping. In hardsteen gevat keldervenster aan weerszij van de bakstenen deurstoep (3 treden). Vensterluiken en -kozijnen vernieuwd in de tweede helft van de 20ste eeuw.

Interieur bewaart twee parallelle overwelfde kelders, balklaag met originele moerbalken en één kamer met oude rode vloertegels.

Ten noorden en ten oosten, bedrijfsgebouwen in de tweede helft van de 20ste eeuw vervangen door nieuwe.

Auteurs: Verbeeck, Mieke