Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoevegebouwen

Beschrijving

Hoeve van het gesloten type, naar verluidt voorheen pachthof van de abdij van Maagdendale te Oudenaarde. Merendeels gewitte bakstenen hoeve voorheen met U-vormige aanleg, deels opklimmend tot de 18de eeuw; aangepast en uitgebreid in de loop van de 19de eeuw tot gesloten hoeve.

Ten westen, boerenwoning van zes traveeën en anderhalve bouwlaag onder afgewolfd zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat) met ijzeren klokkenstoeltje midden op het dak. Bewaarde balklaag waarvan versierde moerbalk met opschrift "ANNO 1763" in spiegelschrift. Tevens behouden gesinterde bakstenen haard met fraai geprofileerde houten haardlijst, ingebouwde staande klok naast dito hoge tweedeurskast. Erfgevels van bedrijfsgebouwen afgelijnd door samengestelde baksteenfriezen. Naar verluidt jaarsteen 1835 binnenin de stallen (oostvleugel).

Auteurs: Verbeeck, Mieke