Pastorie van Kerkem met tuin

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Voormalige pastorie van Kerkem, met bijbehorende tuin ingeplant tegenover de noordgevel van de Sint-Pieterskerk. Sinds 1700, na aankoop van grond door de toenmalige pastoor, was hier de pastorie van Kerkem gelegen. Oude pastorie achterin de tuin vervangen door een nieuwe voorin aan de straat naar ontwerp van architect Hendrik Geirnaert (Gent) van 1912, afgewerkt in 1915. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, typologisch niet te onderscheiden van de doorsnee burgerhuizen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Bakstenen lijstgevel horizontaal geleed door dubbele banden van gele bakstenen, eveneens verwerkt in de vensterbogen en de daklijst. Hardstenen deuromlijsting op neuten en met diamantkopsluitsteen.

Merkwaardige es zogenaamde Drievuldigheidsboom in pastorietuin, namelijk met driestammige voet.

• Maarke-Kerkem, Pastorie Kerkem, Gedenk-boek van de kerk van Kerkhem toegewijd aen den H. Petrus.