Klooster van de zusters van Barmhartigheid van Ronse met bijbehorende school

Historiek

Voormalig klooster van de zusters van Barmhartigheid van Ronse met bijbehorende lagere school. De familie De Vos van Kerkem liet op hun grond een schoolgebouw oprichten, wellicht in 1893 (zie archiefgegevens van het kadaster); kort nadien aansluitend rechts toevoeging van kloosterhuis. Bediening door de zusters van Maarke, in 1897 overgenomen door de congregatie van de zusters van Barmhartigheid van Ronse. Klooster afgeschaft in 1964, school naar verluidt gesloten sinds circa 1972, heden woning.

Beschrijving

Rechts, dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen (vroeger kloosterhuis) met verschillend bouwlagenniveau van links aanpalend vroeger schoolgebouw; eveneens drie traveeën en twee bouwlagen, onder doorlopend pannen zadeldak. De gedecapeerde bakstenen lijstgevel bewaart zijn hoge steekboogvormige muuropeningen, aanvankelijk met omlijstingen contrasterend met de gevelberaping. Uitspringend, met hout omlijst en beraapt driehoekig gevelveld voorzien van Jezuskindbeeldje in nis met kruis boven middelste benedenvenster van oude school. Klokkenstoeltje van kloosterhuis verdwenen. Voortuin voorheen met haag.

Op het eind van de verharde speelplaats achter het klooster, kleinschalig schoolgebouw van één verdieping onder pannen zadeldak, van 1922 naar ontwerp van architect J. Dhaeyer. Bakstenen voorgevel van vijf traveeën met typische ruime rechthoekige vensterlichten; I-latei met rozetten. Centrale korfboogdeur.

• Maarke-Kerkem, Pastorie Kerkem, Gedenk-boek van de kerk van Kerkhem toegewijd aen den H. Petrus.
  • Ronse, Klooster van de zusters van Barmhartigheid, Archief, Kerkem.
  • HEYRAM E., Gedenkboek bij de eeuwfeestviering van de Congregatie der Zusters van Barmhartigheid van Ronse 1845-1945, Gent, 1946, p. 206-208.

Auteurs: Verbeeck, Mieke