Herberg De Zwaan

Gemeente Heist-op-den-Berg

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kerkplein met omgeving

Typologieherbergen
Stijlneoclassicisme
Datering17de eeuw

Beschrijving

Voormalige herberg "De Zwaan", opklimmend tot de 17de eeuw; in de 18de eeuw ook vergaderlokaal van de schepenbank, heden Ministerie van Financiën. Tussen dit pand en de kerk stond eertijds de gerechtslinde, waaronder de vierschaar vergaderde.

Huidig breedhuis met neoclassicistisch uitzicht; gecementeerde lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, leien). Sterk geaccentueerd, zowel horizontaal als verticaal door gebruik van imitatiemuurbanden op de begane grond en ritmerende pilasters met verdiepte schacht op de bovenverdieping. Rechthoekige vensters, beluikt op de begane grond, boven in geriemde omlijsting met sluitsteen. Rechthoekige deur in arduinen entablementomlijsting. Klassieke gevelbeëindiging.

Beraapte linker zijgevel met bewaard kloosterkozijn (in lager aanbouwsel) en rechthoekig venster met zandstenen rechtstanden, verwijzend naar de oudere kern.

• DIRIKEN P. 1994: Geogids Heist-op-den-Berg, s.l., 26.

Auteurs: Kennes, Hilde