Pastorie van de Sint-Eligiusparochie met tuin

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Voormalige pastorie (tot begin jaren 1980) van de Sint-Eligiusparochie, bouw ter vervanging van oude pastorie voltooid in 1903 volgens plannen van architect J. Haché (Gent) van 1901. Omringende tuin vooraan met lage bakstenen omheining voorzien van ijzeren hekwerk tussen gemetste vierkante pijlers.

Bakstenen pastorie in eclectische stijl met neogotische inslag, heden half schuilgaand achter de bomen van de voortuin. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder snijdende pannen zadeldaken tussen trapgevels. Gevels met opvallende sierankers, gebruik van hardsteen onder meer voor omlopende platte banden ter hoogte van vensterdorpels. Vensters onder verdiepte rondboogvelden. Travee geaccentueerd door toepassing van spaarvelden; brede en uitspringende venstertravee met steile trapgevel. Resten van aanvankelijke rode kleurlaag en knipvoegen van het baksteenmetselwerk. Analoge achtergevel met aanbouwsel tegen deurtravee.

Herstellingswerken van circa 1965 met vervanging van onder meer dakbedekking en van het houtwerk van sommige vensters, gepaard met lichte inwendige aanpassingen.

Rechts palend aan de straat, aangepaste rest van bijgebouw van de voorgaande pastorie. Lage baksteenbouw onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), heden garage.

• Maarkedal, Gemeente-archief Maarke-Kerkem, 861.3:571.3.
  • Maarke-Kerkem, Pastorie Maarke, Archief.