• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Semigesloten hoeve gelegen aan een straatbocht met markerende linde en kastanje aan de wegkant naast zuidelijke erfhoek. Huidige aanleg voornamelijk tot stand gekomen in het tweede en derde kwart van de 19de eeuw door uitbreiding en aanpassing van bestaande kleinere hoeve met losse bestanddelen. Vergrotingswerken gepaard met oprichting van stokerij. Jaartal 1841 op grote baksteen boven de korfbogige toegangspoort met doorrit in de hoge dwarsschuur (zuidwestelijke vleugel), onder afgewolfd kunstleien zadeldak. Vierhoekig gekasseid erf met rechthoekig afgeboorde mesthoop op zuidelijke erfhelft.

Ten noordwesten en loodrecht op de straat, roodgekleurd bakstenen boerenhuis van acht traveeën en anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldak; vermoedelijk herbouwing uit midden 19de eeuw van oudere woning van één bouwlaag waarvan zichtbare sporen in rechter zijgevel namelijk puntgeveltop met vlechtingen. Voornamelijk binnenafwerking enigermate gewijzigd in de eerste helft van de 20ste eeuw. Linker travee, naar verluidt vroeger knechtenwoonst, sinds 1964-65 aan de straatzijde uitgebreid tot afzonderlijke woning (nummer 4). Pittoreske erfgevel met per twee gegroepeerde venstertraveeën. Contrasterende gewitte vensterluiken, boogstenen en houtwerk. Halfronde bovenvensters onder de getrapte daklijst. Twee rechthoekige deuromlijstingen met oren van gesinterde baksteentjes en waarvan linker deur (van nummer 4) omgevormd tot venster; lagere achterdeur in analoge omlijsting en naast oculus. Pomp tegen haardtravee. Lage varkensstal met lessenaarsdak onder houten zolderraam met dito tralies van rechter zijgevel.

Tweedelige overwelfde huiskelder. Ingebouwde tweedeurskast met kroonlijst in centrale kamer. Pronkkamer voorzien van bepleisterde zoldering met omlopend breed stuclijstwerk, schouwboezem met pilastervormige stucdecoratie boven marmeren schouwmantel en flankerende staande ingebouwde kast.

Ten zuidoosten, bedrijfsgebouw onder kunstleien zadeldak uit midden 19de eeuw. Centrale rechthoekige doorrit met brede korfboogvormige veldpoort in buitengevel; beide flankerende authentieke koeienstallen van drie traveeën met balklaag waarvan gewelfde pannen op overhoekse kinderbalken. Eveneens behouden natuurstenen voederbakken en tussenschotten op bakstenen vloer.

Ten noordoosten, hoger en jonger bedrijfsgebouw (eerste helft van de 20ste eeuw ?) met dwarsschuur en stallen. Omhaagde boomgaard ten zuidoosten met losstaande loods voor landbouwalaam: lage bakstenen langsgevels van drie traveeën, zuidelijke met steunberen; golfplaten zadeldak en zijpuntgevels.

Achter noordoostelijke erfhoek, losstaand naast boerenhuis, aanvankelijk stokerijgebouw uit midden 19de eeuw, in begin 20ste eeuw niet meer in werking en gewijzigd tot bakhuis (zie archiefgegevens van het kadaster), nadien omgevormd tot chicorei-ast. Bescheiden rechthoekig bakstenen gebouw met pannen zadeldak. Droogzoldervloer met roosters van gebakken aarde op ijzeren liggers.

Auteurs: Verbeeck, Mieke