Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semi-gesloten hoeve

Beschrijving

Grote gesloten hoeve met enigszins verheven inplanting aan straatbocht. Bakstenen hoevegebouwen onder voornamelijk snijdende zadeldaken (pannen en kunstleien), voor ongeveer driekwart nog uit het derde kwart van de 19de eeuw. Naar verluidt voorheen jaartal 1861 op poortstijl, wellicht verwijzend naar jaar van de bouw van de hoeve ter vervanging van een kleinere bestaande hoeve. Erftoegang in straatvleugel met paardenstallen via brede gedrukte korfboogpoort (houtwerk vernieuwd in 1987). Gekasseide oprit evenals brede omlopende strook voor haast vierkant erf.

Ten noorden, achterin gelegen boerenhuis van acht traveeën en anderhalve bouwlaag afgelijnd door getrapte daklijst met houten goot. Rechthoekige benedenvensters en typische halfronde bovenvensters, met hardstenen lekdorpels. Rechthoekige deur in dito vlakke hardstenen omlijsting doch uitspringende kroonlijst en halfronde stoep. Twee keldergaten met hardstenen latei. Gelijkaardige achtergevel met idem deuromlijsting; benedenvensters met tralies en meer hardsteen (latei en twee hoekblokken).

Ter breedte van het vroeger binnenportaal verkleinde centrale woonkamer; behouden eiken balklaag doch in 1951 vernieuwde haard; aan weerszij van de achterkeukendeur een ingemaakt tweedeurskastje. "Beste kamer" in oostelijke achterkamer met allure van burgerlijk salon namelijk: neoclassicistische schouw met marmeren schouwmantel en kenmerkende (herschilderde) stucwerkdecoratie voor midden 19de eeuw op schouwboezem, twee flankerende hoge ingemaakte kasten met verzorgde panelen; bepleisterde zoldering met stuclijstwerk.

Ten oosten, voormalige dwarsschuur met twee korfboogpoorten, aangepast tot garage en stallen.

Ten westen, naar verluidt in 1946 vernieuwde stalvleugel. Moderne toegevoegde bedrijfsgebouwen achteraangebouwd ten noordoosten en vrijstaand ten westen.

Auteurs: Verbeeck, Mieke