School, weeshuis, klooster

Beschrijving

Voormalige bewaarschool en meisjesweeshuis met kloosterhuis van de zusters van Barmhartigheid van Ronse, heden gesubsidieerde vrije basisschool. Langgerekt schoolgebouw van aanvankelijk twaalf traveeën lang opgericht in 1877, in meerdere keren nadien (1879 - begin 20ste eeuw) links verlengd met zes traveeën in dezelfde stijl (zie bouwnaden). Vroeger risaliet, gevormd door dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen tussen de vleugels met klaslokalen van één bouwlaag, gemoderniseerd en verlaagd; leien zadeldak sindsdien met doorlopende nok. Bakstenen lijstgevels geritmeerd door hoge rechthoekige muuropeningen met hardstenen latei onder gekoppelde ontlastingboogjes en dito spitsbogige spaarvelden. Voorgevel gewit. Aflijnende samengestelde baksteenfries.

Auteurs: Verbeeck, Mieke