• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenhuis

Beschrijving

Voormalige hoeve, sterk vernieuwd sinds 1978. Achterin gelegen naar het zuidoosten georiënteerde bakstenen boerenwoning van zeven traveeën aanvankelijk met één bouwlaag uit de 18de eeuw, in de loop van de 19de eeuw verhoogd tot anderhalve bouwlaag, onder zadeldak (pannen bovenop kunstleien, nok parallel aan de straat). Rest van vlechtingen van vroegere zijpuntgevel links. Binnenin jaartal 1775 midden op haardbalk in vierde travee. Verankerde bakstenen voorgevel met per twee gegroepeerde getoogde vensters op arduinen dorpels (nieuw houtwerk). Halfronde bovenvensters onder de getrapte daklijst. Rechthoekige omlijsting met oren van gesinterde en rood gestreepte baksteentjes. Gedichte deur in uiterst rechtse travee.

Een kleine huiskelder en een tweede met twee parallelle tongewelven onder twee linker traveeën. Enigszins gewijzigde binnenindeling. Behouden balklaag met een versierde moerbalk; drie haarden waarvan een dubbele, met hermetste schouwwangen.

Nieuwbouw tegen achtergevel. Beide vroegere bijgebouwen aan weerszij van het gekasseid voorerf totaal nieuw opgetrokken.

Auteurs: Verbeeck, Mieke