erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
27966
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27966

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Gesloten hoeve, volgens eigenaars opgericht in 1740. Bakstenen hoeve met pannen zadeldaken, vierkante aanleg minstens opklimmend tot het derde kwart van de 18de eeuw. Jaarankers 1908 opzij, tegen de buitengevel van de hoog opgaande dwarsschuur (zuidoostelijke erfvleugel), wellicht verwijzend naar gedeeltelijke heropbouw van het bedrijf; zie ook bouwnaden en verschillend baksteenmetselwerk van de straatvleugel met steunberen, in rechtse travee rechthoekige toegangspoort met gekasseide doorrit naar gekasseid erf.

Ten noordwesten en loodrecht op de straat, boerenwoning van anderhalve bouwlaag en zeven traveeën, verhoging en aanpassing van oudere kern van één bouwlaag (confer sporen van van vroegere dakhelling en vlechtingen in straatpuntgevel). Interieur gemoderniseerd in het midden van de 20ste eeuw. Erf- en achtergevel met getoogde vensters en deuromlijsting van gesinterde baksteen met oren. Bakstenen daklijst met gewitte houten kroonlijst.

Ten noordwesten, op omhaagd zijerf tegenover Potaarde en achter boerenhuis, bakstenen bakhuis van het enkelvoudige type onder pannen zadeldak.

  • Rijksarchief Ronse, Topografisch-historische atlas, nummer 795.

Bron: VERBEECK M. & TACK A. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Oudenaarde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Essenkaphaag bij huisweide

  • Is gerelateerd aan
    Hoekboom in kaphaag bij huisweide

  • Is gerelateerd aan
    Houtkant op wegtalud langs Zeitje

  • Is gerelateerd aan
    Taxus afsluitingshaag bij moestuin

  • Is deel van
    Nukerke


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gesloten hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27966 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.