Pastorie Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartparochie

Beschrijving

Bouw van de nieuwe pastorie, aangevraagd in 1901 door toenmalige pastoor, gerealiseerd in 1903-1904 door het gemeentebestuur. Verschillende latere aanbouwsels. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen op souterrain, onder zadeldak (nok parallel aan de straat) tussen zijtrapgevels. Bij herstellingswerken van 1963 naar ontwerp van architect A. Van Acker dakpannen vervangen door leien en dakvenster boven deurtravee verwijderd. Verankerde bakstenen lijstgevel met steekboogvormige muuropeningen, per travee in verticaliserende spaarvelden. Pui met ijzeren leuning en bordes voor de deur. Rechts twee bewaarde keldervensters in rechthoekig hardsteen met vijf verticale gleuven. Links keldergedeelte in 1956 omgevormd tot autobergplaats.

• Maarkedal, Gemeente-archief Nukerke, 861.3:571.3.

Auteurs: Verbeeck, Mieke