Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Herenhuis met ruime beboomde voortuin gelegen ten oosten achter het koor van de kerk van Nukerke en teruggaand op een grote semigesloten hoeve. Dubbelhuis van twee bouwlagen en acht traveeën onder schilddak (leien). Wellicht aanvankelijk een boerenhuis, verbouwd in de tweede helft van de 19de eeuw met vergroting en toevoeging van bovenverdieping (zie jaartal 1879 op zolderverdieping geschilderd op schouw). Naar het zuiden georiënteerde, verankerde en gewitte bakstenen lijstgevel. Fraaie rechthoekige voordeur in hardstenen omlijsting op neuten en onder kroonlijst. Omlopende getrapte daklijst met overhoekse muizentand. Toegevoegde dakkapellen. Vier linker traveeën, na afsplitsing als afzonderlijke woning, storend gewijzigd met verbrede muuropeningen en toegevoegde bepleistering in het derde kwart van de 20ste eeuw. Meerdelige overwelfde kelder wellicht rest van vroeger huis, met grijze natuurstenen vloer en keldertrap.

Vroeger ten oosten aanpalende paardenstal vervangen door recente uitbreiding. Deels behouden voortuinafsluiting met ijzeren hekwerk tussen gewitte bakstenen pijlers met hardstenen dekplaat.

Auteurs: Verbeeck, Mieke