Hoeve Les Fauvettes

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Les Fauvettes

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenhuis Les Fauvettes

Beschrijving

Zogenaamd "Les Fauvettes", in de volksmond vroeger naar verluidt ook zogenaamd "Dievenhof". Twee linden naast de gekasseide toegangsweg opzij (ten westen) naar de brede korfbogige toegangspoort met doorrit. Achterin gelegen grote gesloten hoeve in baksteenbouw met woonhuis naar de straat, teruggaand op een oudere hoeve met zelfde aanleg.

Fraai boerenhuis van acht traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (leien, nok parallel aan de straat); jaartal 1888 in cijferankers op rechter zijgeveltop, wellicht verwijzend naar (her)bouw. Decoratieve baksteenfries als pui- en daklijst. Getraliede rechthoekige benedenvensters met hardstenen dorpels en ieder een paar dito hoekblokken. In hardsteen gevatte keldergaten. Rechthoekige hardstenen deuromlijsting met kroonlijst; fijn getraceerd deurbovenlicht. Eén getralied halfrond bovenvenster, overige met pseudovenster. Haast analoge erfgevel (op het zuidoosten) doch getoogde benedenvensters zonder tralies.

Twee parallelle overwelfde huiskelders waarin een merkwaardig tunneltje naar steenput naast huis. Balklaag in woonkamer en traditionele dubbele open haard. Vroegere "beste kamer" met verschillende ingewerkte wandkasten.

Gekasseid rechthoekig erf met centrale mesthoop. Tot U-vormig geheel aaneengebouwde bedrijfsvleugels onder pannen bedaking (naar verluidt tot 1928 nog met stro) en met omlopende decoratieve bakstenen daklijst (idem als boerenhuis).

Ten zuidoosten, dubbele dwarsschuur met korfbogige veldpoorten en aardappel-en bietenkelder.

Stallen met troggewelven tussen ijzeren liggers in noordoost- en zuidwestvleugel.