Jacht- en buitenverblijf

Gemeente Maarkedal
Locatie Ommegangstraat 148, Maarkedal (Oost-Vlaanderen)

• Adrescontrole Maarkedal (adrescontroles: 31-01-2008 - 31-01-2008).
  • Inventarisatie Maarkedal (geografische inventarisatie: 01-01-1998 - 31-12-1998).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Villa, jacht- en buitenverblijf

Beschrijving

Grote opmerkelijke villa naar verluidt gebouwd in 1928 naar ontwerp van architect Charles Hoge voor baron de Kemmeter uit Gent. Voormalig jacht- en buitenverblijf binnen een domein van 35 hectare volgens oude prentbriefkaart zogenaamd "Rubbersbank", sinds 1972 hostellerie Shamrock met tuin van 2 hectare aangelegd door landschapsarchict Jacques Wirtz. Ruime bakstenen villa van twee bouwlagen aansluitend bij de Engelse cottagebouw met gedeelten in imitatievakwerkbouw. Pannen bedaking met houten klokkentorentje op het centrale schilddak en hoge schoorstenen met verzorgd metselwerk.

Diverse stijlvolle authentieke interieurelementen onder meer salon in Moorse stijl met gewijzigd plafond; salon met marmeren schoorsteen en verzorgde houten aankleding, trappenhuis met fraaie houten trap en glas-in-loodraam met opschrift: "Bosch-Rubbersbank".

Bron: Verbeeck M. & Tack A. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Oudenaarde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Verbeeck, Mieke