Molenaarswoning en maalderij Moreels

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Molenaarswoning en maalderij Moreels

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Maalderij

Beschrijving

Woning met links aanpalende voormalige graanmaalderij Moreels. Bakstenen dubbelhuis van zes traveeën en aanvankelijk anderhalve bouwlaag, uit begin 20ste eeuw met bijbehorende graanmaalderij van circa 1910 (zie Vandeputte); aangepast en verhoogd tot twee bouwlagen in midden 20ste eeuw, waarschijnlijk gelijktijdig met de vergroting van de aangebouwde maalderij. Voorgevel met oorspronkelijke hardstenen deuromlijsting en brede baksteenfries boven de pui.

Maalderijgebouw van twee verdiepingen met industriële vensters. Technische installatie volledig verwijderd na stopzetting bedrijf (begin jaren 1990).

• VANDEPUTTE J.L.Th., De molens van het arrondissement Oudenaarde, Uit hun geschiedenis, Oudenaarde, 1974, p. 33.
  • VAN NIEUWENHUYZE A., Maarkedal een vierklaver, s.l., 1991, p. 83.

Auteurs: Verbeeck, Mieke