Dokterswoning in nieuwe zakelijkheid

Beschrijving

Voormalige dokterswoning, heden tweegezinswoning. Grote villa naar verluidt in 1938 gebouwd in opdracht van dokter Glibert naar ontwerp van architect B. De Beurme. Opvallend fraai voorbeeld van interbellumarchitectuur met art-decokenmerken evenals elementen thuishorend in de nieuwe zakelijkheid. Zeer opmerkelijk volumespel onder meer door wisselend aantal bouwlagen, toepassing van portieken en balkons, afgeronde partijen zoals van de hoog opgaande trapkoker die de inkom met trappenhuis in de voorgevel markeert; andere opvallende cilindrische bouwelementen gebruikt in de tweede belangrijke zichtgevel, namelijk linker zijgevel gericht naar Elsstraat. Ingewikkelde dakstructuur met verspringende platte daken naast een steil pannen zadeldak. Typerend parement van bruingele baksteen met dieperliggende lintvoegen, omlopende horizontale banden van zwartgeglazuurde tegels; eveneens zwarte dakboordlijsten. Kleurrijk karakter versterkt door oranjegeverfde gecementeerde borstwering en afgeronde stijlen benevens de groene dakpannen. Gezochte contrasten tussen verticaliserende en horizontaliserende elementen; zo vertoont de inkompartij zowel smalle liggende als hoge staande vensters. Naast typische buisleuningen voorheen tevens met vlaggenmast op hoogste plat dak. Vroegere dokterspraktijk met apotheek van één bouwlaag rechts opzij met eigen ingang. Sommige wijzigingen doen afbreuk aan het oorspronkelijk karakter van het gebouw zoals recente houten ramen, anders gevoegde stroken metselwerk.

Interieur

Indrukwekkende hal met ruim trappenhuis waarin opmerkelijke bordestrap in uitgesproken art-decostijl naar verluidt naar ontwerp van J. Maes. Trap evenals omlopende overloop en galerij van tweede bovenverdieping (bereikbaar met diensttrap) voorzien van bijzonder decoratieve ijzeren leuningen waarop plaatje met opschrift "A. François & Fils / Constructeurs Renaix". Betonnen spiltrap in koker naar dakterras.

Auteurs: Verbeeck, Mieke